dinsdag 19 augustus

Zoekveld

0

5 van de meest indrukwekkende special forces-operaties ooit

In tijden van oorlog komt het vaak niet aan op zomaar wat geweld gebruiken. Gelukkig zijn er de special forces over de hele wereld die hun hersenen gebruiken om goed geplande operaties succesvol uit te kunnen voeren. Hier 5 van de meest gedurfde en geslaagde operaties ooit.

Operatie Golden Eagle

Doel: Evacuatie ambassadeur in Ivoorkust
Wie: Korps Commando Troepen (NED)
Waar: Ivoorkust
FOTO: KCT in camouflage.

Vanaf 1999 werd de regering van Ivoorkust bijzonder instabiel. Er werden meerdere couppogingen gepleegd en rebellen beheersten rond 2002 een groot deel van het noorden van het land. In 2004 laaide de situatie nog meer op nadat regeringstroepen van Ivoorkust een luchtaanval uitvoerden waarbij ook een Franse legerbasis geraakt werd en er acht Franse soldaten sneuvelden. De situatie werd zo gevaarlijk dat de Nederlandse regering besloot haar ambassadeur en ambassadepersoneel uit het land te evacueren met de hulp van de Nederlandse Korps Commando Troepen. Twee commandoploegen, 16 man sterk, kregen de taak om de evacués en de Nederlandse residentie te Abidjan te beveiligen. Hiervoor werden barricades opgetrokken en namen de troepen strategische posities in rondom het pand. Dankzij het snelle handelen konden al een dag later de eerste mensen terug worden gevlogen naar Nederland. Alleen de ambassadeur en zijn vrouw bleven achter. Hun evacuatie werd uit veiligheidsoverwegingen 's nachts uitgevoerd. Vergezeld door het KCT werden de man en vrouw met een gepantserd voertuig onder begeleiding van Franse militaire helikopters getransporteerd. Toch was de evacuatie niet eenvoudig omdat zich rondom de residentie een grote menigte had verzameld. Snipers op het dak van de ambassade spotten ook zwaarbewapende militaire voertuigen. FOTO: C-130 Hercules van de Nederlandse Luchtmacht.

Op het moment dat de nacht viel kon het KCT snel handelen. De ambassadeur werd direct naar het vliegveld gebracht waar een C-130 Hercules-vliegtuig met draaiende motoren klaar stond om zo snel mogelijk op te kunnen stijgen. Alle evacués werden uiteindelijk bevrijd uit de penibele situatie zonder dat er slachtoffers of gewonden vielen.

Operatie Gothic Serpent

Doel: Terughalen manschappen uit gevechtsgebied
Waar: Somalië
Wie: Delta Force (VS)
FOTO: Delta Force-groep in Irak, 2007.

Soms zijn militaire operaties zo gedurfd dat Hollywood het niet kan laten om er een film over te maken. Dat gold dus ook voor Operation Gothic Serpent in 1992, waar de film Black Hawk Down op gebaseerd is. In 1992 werden Amerikaanse soldaten naar Somalië gestuurd als onderdeel van Operation Hope, geleid door de VN. Op 5 juli 1993 werden er echter 24 VN-soldaten gedood tijdens een hinderlaag door de warlord-president Mohamed Farrah Adid. In reactie daarop gaf de VN het bevel om de schuldigen op te pakken en een aanval uit te voeren op Adids hoofdkwartier door de 75th Rangers. Die missie ging echter niet als gepland en twee MH-60 'Black Hawk'-heli's werden met raketwerpers uit de lucht geschoten waardoor een groot aantal van de militairen vastzaten in het gebied. FOTO: MH-60 Black Hawk.

Het Amerikaanse 'Army's Delta Force' bood zichzelf vrijwillig aan om hun collega's te redden, met in het achterhoofd dat het wel eens een zelfmoordmissie zou kunnen worden vanwege de gevechten in de onoverzichtelijke straatjes van de stad. Twee van de Delta Force-soldaten kwamen om, maar de rest van de overlevenden konden dankzij het heldhaftige optreden én Amerikaanse, Pakistaanse en Maleisische konvoois gered worden. De twee gesneuvelden soldaten kregen de Medal of Honor en de gevechten op de grond worden beschouwd als de heftigste sinds die in de Vietnam-oorlog.

Operatie Feuerzauber

Doel: Bevrijding van gijzelaars uit Lufthansa-vliegtuig
Waar: Somalië
Wie: GSG-9 (DUI)
FOTO: GSG-9-troepen op verkenning

De Duitse GSG-9-troepen werden in het leven geroepen na het bloedbad tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. De Duitse politie werd niet adequaat genoeg geacht voor crisissituaties en zes maanden na het incident was het nieuwe Duitse special forces-team een feit. Een van de meest bekende acties van het team was Operatie Feuerzauber in 1977 in Mogadishu, Somalië, waarbij twee mannen en twee vrouwen passagiers in een vliegtuig van Lufthansa gijzelden en eisten dat een Baader-Meinhof-terrorist werd vrijgelaten. Nadat de kapitein van het vliegtuig door de terroristen gedood werd, zette de Duitse regering de special forces in. De operatie begon om 17.30 uur met de hulp van twee S.A.S.-militairen (Britse special forces). Enkele leden van de GSG9 en de S.A.S.-mannen benaderden de achterkant van het toestel, bewapend met de 'nieuwe' flashbang-granaten. Rond middernacht stookte het Somalische leger een enorm vuur dichtbij het toestel om de gijzelnemers af te leiden, waarna de GSG9 met 20 man sterk het vliegtuig betrad via rubberen laddertjes. Een van de vrouwen werd meteen om het leven gebracht en een tweede uitgeschakeld in een toilet. FOTO: Het Lufthansa-toestel 181.

Twee minuten nadat het vliegtuig was bestormd, was de romp van het toestel veilig gesteld en konden passagiers direct worden geëvacueerd, waarna ook de gijzelnemers in de cockpit het onderspit moesten delven. Slecht 11 minuten na de start van de operatie was de situatie weer veilig en vielen er wonderwel geen slachtoffers onder de militairen en de burgers aan boord van het toestel. Overigens werd ook van deze operatie een film gemaakt met de naam Mogadishu Welcome.

Operatie Neptune Spear

Doel: Uitschakelen Osama Bin Laden
Wie: Seal Team 6 (VS)
Waar: Afghanistan/Pakistan
FOTO: Seal Team 6

We kunnen natuurlijk niet de meest beroemde special forces-operatie ter wereld vergeten: Operation Neptune Spear; het uitschakelen van Osama Bin Laden in een compound in Pakistan. Zelfs de bekende film Zero Dark Thirty is erop gebaseerd. Bijzonder feitje is dat er onderzoek is gedaan naar de film omdat er toch wel verdacht veel feiten in zaten die eigenlijk geheim waren. Op 1 mei 2011 stapten de leden van het inmiddels beroemde Seal Team 6 in twee omgebouwde MH-60-stealth-helikopters om van Afghanistan naar een zwaar verstevigde compound in Pakistan te vliegen. De helikopters waren uitgerust met twee zenders die een signaal afgaven alsof het Pakistaanse vliegtuigen waren. Volgens informatie van de geheime dienst hield Bin Laden zich in de compound schuil. Eenmaal op de grond omsingelden de special forces-mannen het gebouw om op meerdere plekken binnen te kunnen komen. De militairen waren uitgerust met speciale apparatuur zoals stemherkenning- en gezichtsherkenningsoftware en biometrische apparatuur zodat ze zeker wisten dat ze hun doel gevonden hadden. Foto: President Obama houdt de operatie in de gaten in de zogenoemde 'war room'.

Bin Laden werd op de bovenste verdieping gevonden en terstond in het hoofd geschoten. Zijn lichaam werd vervolgens per helikopter naar een Amerikaans vliegdekschip gebracht en in zee gedumpt zodat hij geen martelaar zou zijn voor andere extremisten. Daarnaast verzamelde Seal Team 6 zoveel mogelijk documenten en harde schijven in de korte tijd die ze tot hun beschikking hadden. Tijdens de operatie zijn dankzij goede planning en snel handelen geen leden van Seal Team 6 omgekomen. Wel is er een helikopter gecrasht. Deze werd door de militairen opgeblazen zodat de vijand niets aan de resten had. In totaal nam de operatie nog geen 40 minuten in beslag. FOTO: De neergestortte en vernietigde MH-60.

Operatie Nimrod

Doel: Bevrijden gegijzelden uit Iraanse ambassade
Wie: SAS (GB)
Waar: Londen, Engeland
FOTO: Britse S.A.S. in woestijncamouflagekleding.

Op 30 april 1980 vielen gewapende mannen in hartje Londen de Iraanse ambassade binnen en namen 26 mensen in gijzeling. Zij eisten de vrijlating van enkele gevangenen in een Iraanse gevangenis en de garantie dat zij zelf ongedeerd uit Groot-Brittannië konden vertrekken. Op de zesde dag werden de gijzelnemers bijzonder gefrustreerd en executeerden een van de gijzelaars. Hierop besloot de Britse regering de Special Air Service (S.A.S.) in te zetten. De operatie werd snel na het bevel ingezet. De militairen abseilden van het dak af en wisten via ramen het pand binnen te komen. In een actie die niet langer dan 17 minuten duurde wisten de special forces bijna alle gegijzelden veilig te stellen. Helaas liet een van hen het leven. Vijf van de zes terroristen werden omgebracht. De S.A.S. kreeg na de operatie felle kritiek omdat zij onnodig enkele terroristen zouden hebben neergeschoten, maar na een uitgebreid onderzoek werden de militairen van die beschuldiging vrijgesproken. De terrorist die overbleef werd berecht en kreeg 27 jaar gevangenisstraf. Door de actie van de S.A.S. stond de legereenheid ineens volop in de aandacht en het aantal aanmeldingen explodeerde. Een goede zaak omdat de special forces ook steeds vaker door buitenlandse regeringen werden gevraagd om conflicten op te lossen. (Dit artikel verscheen eerder ook op Flabber.nl)